Tulaví psi, Sokolíci a Barbus vo Veľkej Fatre

13.07.2020 20:47

Dve veže, Rakytov a Drienok, to boli ciele prechádzky Dufana a Píďa z Túlavých psov, Šampóna T.O. Icarilla a Dunka zo Sokolských chát a Barbusa z Bratislavy pri prechode Veľkou Fatrou. Verejnými dopravnými prostriedkami sa v prvý deň dostali až do Liptovskej Osady. Kúsok od tejto obce je pomerne nová ferata „Dve veže“, na ktorej „se vydovádeli“ Šampón, Dunko aj feratovský nováčik Barbus, ktorý zdolal všetkých päť, alebo šesť trás. Píďo a Dufan im pritom robili servis. Po feratových výstupoch už potom pokračovali  stupákom na chatku Limba, ktorú len asi rok prevádzkujú mladí chalani-nadšenci a tak umožňujú prespanie pod Rakytovom vo veľmi peknom prostredí so skromným, ale veľmi slušným zabezpečením (nocľah, strava, občerstvenie).

Druhý deň ich čakala pomerne dlhá túra z Limby cez Rakytov, Ploskú, salaš pod Suchým, Suchý vrch, dvojvrcholový Ostredok, Krížnu a cieľ druhého dňa Kráľová studňa, kde aj prenocovali. Na Rakytove sa chvíľu zdržali pri spomienke na Šoka, ktorému sa napriek niekoľkým prechodom Veľkou Fatrou nepodarilo pre nepriaznivé podmienky na Rakytov vystúpiť, ale teraz tam už je v spomienkach navždy.

 Tretí deň bol taký „poloodpočinkový“, i keď zostup z Kráľovej studne do Dedošovej doliny je dobrý „padák“, ktorý dá nohám dobre zabrať a ani prechod Dedošovou a následne Gaderskou dolinou o dĺžke cca 16 km nie je prechádzka parkom. Vo štvrtý deň bol na pláne výstup na Drienok s výškovým rozdielom z Gaderskej doliny cca 700 m, čo sa aj pri skorom rannom vstávaní podarilo. Po presune do Vrútok nastúpili do vlaku domov a naplánovali si ďalší štvordňový výšľap tentoraz v prvý augustový týždeň s plánovanou trasou z Martina cez Martinskú feratu, Martinky, smerom cez Vrícko na Kľak, Fačkovské sedlo, Čičmany až - až kam sa podarí.

 

Zaznamenal: Píďo 

Foto : Dufan